Denne fasen i barnets tilværelse gruer foreldrene seg ofte til, fordi barnet ofte blir grinete når tennene presser seg gjennom tannkjøttet. Som ammende har du også en annen grunn til bekymring. Når de første tennene begynner å dukke opp gnager og tygger spedbarnet på alt de kan få tak i, også brystvortene dine. Å bli bitt når du prøver å mate barnet kan være ubehagelig, men husk at tannfrembrudd er normalt og ikke et tegn på at det er på tide å avvenne babyen din.

Når begynner barnet å få tenner?

Spedbarn begynner som regel å få tenner når de er rundt seks måneder, men alle barn er unike, og de første tennene kan komme så tidlig som ved fire måneder og så sent som ved 12 måneder. Noen spedbarn er faktisk født med tenner. Etter at de første tennene har kommet pleier det å dukke opp nye tenner omtrent annenhver måned og når de er rundt 27 måneder gamle har de fleste barn et fullt sett med melketenner.

Oversikt over de første tennene

Tabellen nedenfor gir deg en ide om når du kan forvente at babyens første tenner kommer, men husk at dette bare er generelle retningslinjer.

TennerTid for frembruddTid for tannfelling
Nedre sentrale fortann6-10 måneder6-7 år
Øvre sentrale fortann8-12 måneder6-7 år
Øvre laterale fortann9-13 måneder7-8 år
Nedre laterale fortann10-16 måneder7-8 år
Øvre første molar (jeksel)13-19 måneder9-11 år
Nedre første molar (jeksel)14-18 måneder9-11 år
Øvre hjørnetann16-22 måneder10-12 år
Nedre hjørnetann17-23 måneder9-12 år
Nedre andre molar (jeksel)23-31 måneder10-12 år
Øvre andre molar (jeksel)25-33 måneder10-12 år

Symptomer på tannfrembrudd

Hvis du er heldig så får ikke barnet ditt andre symptomer på tannfrembrudd enn litt mer sikling enn normalt. Det er likevel ganske vanlig med andre tegn på tannfrembrudd, som sårt og rødt tannkjøtt, irritabilitet og dårlig matlyst. Et annet vanlig symptom på tannfrembrudd er at barnet forsøker å tygge eller gnage på ting for å lindre ubehaget. Det kan også hende at barnet får en noe forhøyet kroppstemperatur, eller det som noen feilaktig kaller ”tannfeber”. Sannheten er at tannfrembrudd ikke forårsaker feber. Hvis barnets kroppstemperatur er over 38 °C, er det sannsynligvis på grunn av en underliggende tilstand.

Lindring ved tannfrembrudd

Symptomer ved tannfrembrudd er normalt, og det kan være ubehagelig og vanskelig for barnet ditt. Prøv disse trygge og enkle rådene for å lindre barnets plager ved tannfrembrudd:

Massasje. Gni babyens tannkjøtt forsiktig med en ren finger, litt fuktig gasbind eller med en våt vaskeklut pakket rundt en isbit.

Bitering/-leke. Kjøp en bitering/-leke eller bruk en trygg husholdningsartikkel, som en trygg plastskje. Avkjøl leken i kjøleskapet for best mulig resultat, men ikke legg den i fryseren da det kan forårsake skade på tannkjøttet.

Mat. Gi barnet biter av fersk/rå frukt og grønnsaker å tygge på, for eksempel gulrot eller eple. En brødskorpe kan også være bra. Husk at du må observere barnet når det spiser, da maten kan utgjøre en kvelningsrisiko.

Tanngele. En naturlig, sukkerfri tanngele som Multi-Mam BabyDent kan berolige barnets tannkjøtt og dempe ubehag og hevelse. Oppbevar den i kjøleskapet for en avkjølende virkning og påfør direkte på en smokk eller bitering for å lindre ubehag ved tannfrembrudd.

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.

Råd ved tannfrembrudd

Ikke bli overrasket om barnets tannproblemer forstyrrer ammerutinene. Heldigvis kan du ofte få bukt med problemet ved å lære å gjenkjenne tegn på tannfrembrudd og gjennomgå posisjon og sugetak.

En baby som har et ordentlig sugetak og suger aktivt kan ikke bite samtidig. Sørg først for at barnet ligger riktig, og at brystvorten din er rettet mot ganen/munntaket. Når munnen til barnet er vidåpen, drar du baken til deg slik at hodet holdes tilbake. Et vanlig tegn på at barnet er i ferd med å bite, er at det plutselig tar en pause og spenner kjeven. Hvis dette skjer, kan du raskt løsne sugetaket ved å føre en finger inn i barnets munn og dra den bort fra brystet.

Husk at du ikke kan skjemme bort en baby. Hvis babyen har det tøft på grunn av tannfrembrudd, kan du kose og trøste, eller distrahere med en sang eller en lek for å lindre smerten og ubehaget.

Begynne å børste barnets tenner

Hva skjer egentlig når barnet får sine første tenner? Selv om barnet ditt bare er noen få måneder gammelt, er det ikke for tidlig å etablere en god tannbørsterutine. Bruk en liten, myk tannbørste og tannkrem som er spesielt utviklet for barn. Børst barnets tenner grundig to ganger om dagen. Dersom barnet gjør motstand eller ikke vil sitte stille, kan du prøve å gjøre det til en lek eller pusse dine egne tenner samtidig.

Når babyens tenner begynner å komme, kan det være lurt å avtale en time hos tannlegen. De fleste eksperter anbefaler at et barn er på sin første tannlegetime innen seks måneder etter at det får sine første tenner, og ikke senere enn første bursdagen.