Slik ammer du

Kvinner har ammet siden tidenes morgen og det er dypt nedarvet både i ditt og i barnets DNA. Men for mange nye mødre krever det øvelse å lære å amme på en god og effektiv måte. Både du og barnet er nybegynnere på dette og du må kanskje prøve noen forskjellige ammestillinger før barnet har lært seg å suge ordentlig og du kan etablere en god rytme.

Husk at ingen ammestillinger er riktige eller feil, hovedsaken er at de fungerer for deg og barnet ditt.

Utdrivningsrefleks

Før du kan amme må kroppen din gjøre melken tilgjengelig for barnet gjennom den såkalte utdrivningsrefleksen. Denne refleksen utløses automatisk når barnet suger på brystvorten og hormoner i kroppen din signaliserer til brystene at de skal frigi melken. For noen kvinner aktiveres utdrivningsrefleksen bare de tenker på barnet sitt eller de hører et barn gråte – selv om det ikke er deres eget barn. Noen ganger frigis melken uten at det er noen spesiell grunn til det. Hvis brystene dine ofte lekker på ubeleilige tidspunkt kan du legge noen ammeinnlegg i BH-en slik at skjorten din ikke blir gjennomvåt.

Barnets sugetak

Nå melken renner gjelder det bare for barnet å få et godt sugetak rundt brystvorten din. For selv om ingen ammestillinger er riktige eller feil, finnes det dårlige sugetak og de kan gjøre ammingen skikkelig smertefull. Grunnen til at ammerådgivere alltid snakker om barnets sugetak er at et godt sugetak hjelper barnet til å få ut så mye melk som mulig og forhindrer mange vanlige ammeproblemer, som såre brystvorter. Et godt sugetak er komfortabelt og smertefritt. Hvis du har problemer med barnets sugetak, prøv disse tipsene:

  1. Hold barnet nær deg og kil munnen med brystvorten til barnet gaper.
  2. Rett brystvorten mot barnets overleppe og bøy hodet forsiktig bakover
  3. Før barnet til brystet med haken først og la det suge tak. Sugetaket skal være dypt og barnet skal ha store deler av brystvorteområdet inne i munnen.

Tre vanlige ammestillinger

Rugbytaket. Stillingen kalles ofte rugbytaket eller underarmstaket og betyr det samme, det er en stilling der barnet ligger på en pute inntil siden din med hodet hvilende i hånden og kroppen støttet av armen din. Rugbytaket er spesielt gunstig hvis du har hatt et keisersnitt, da det holder vekten av barnet borte fra snittet.

Hvilende sideleie. I hvilende sideleie ammer barnet mens dere begge ligger på siden, med ansiktene mot hverandre. I denne posisjonen kan det være lurt å støtte opp ryggen din med noen puter og legge armen du ligger på rundt barnets rygg. Mange mødre synes denne stillingen er komfortabel og spesielt praktisk om natten. Den er også godt egnet for kvinner som har hatt keisersnitt.

Avslappet tilbakelent stilling. Dette er en av de bedre ammestillingene for nyfødte, fordi hudkontakten stimulerer barnet til å lete etter brystet ta tak på egenhånd. I denne stillingen sitter du tilbakelent med barnet på magen på brystet, mens du støtter barnets hode og kropp med hendene etter behov. Tilbakelent amming er populært blant kvinner som foretrekker en avslappet, barnestyrt tilnærming til amming, da stillingen støtter barnets naturlige instinkter.


Noe for din daglige omsorg?

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.