Refluks hos barnet

Hvis du noen gang har hatt sure oppstøt eller halsbrann, vet du hvordan den ubehagelige følelsen i brystet og den sure smaken i munnen føles. Men visste du at også spedbarn kan få refluks?

Vanlige tegn på refluks er at barnet ditt ofte er urolig og gulper opp melk under eller rett etter mating.

Minst fire av ti babyer har refluks og mange gulper/kaster opp melken flere ganger om dagen. Tidligfødte barn med lav fødselsvekt eller annen form for nedsatt muskelfunksjon, for eksempel cerebral parese, har større risiko for å få refluks enn andre barn. Så lenge barnet ditt har det bra og legger på seg er refluks ingenting å bekymre seg for, det forsvinner vanligvis av seg selv. Prøv å gjøre ammingen så behagelig som mulig for barnet og husk at dette også er et forbipasserende ubehag, som vanligvis forsvinner når barnet er 12 måneder.

Refluks hos barn, årsaker og symptom

Sure oppstøt hos barn skjer vanligvis fordi lukkemuskelen som skaper en tett forsegling mellom spiserøret og magen når du er voksen, ennå ikke er fullt utviklet hos barnet. Det hjelper heller ikke at spedbarn spiser nesten helt flytende kosthold og for det meste ligger rett ut. I tillegg til å kaste opp melk, hoster eller hikker barn med refluks ofte når de blir matet. Ofte gråter, gulper eller svelger de etter at de har rapet eller spist. Dersom barnet ditt viser symptomer på refluks, men ikke kaster opp, kan det hende at det har såkalt stille refluks. Det betyr bare at barnet svelger det som kommer opp igjen.

Bør refluks hos barn behandles?

Refluks hos nyfødte er vanligvis et tegn på at barnet har spist litt mer enn det egentlig orket og har svelget mye luft under ammingen, det er ikke farlig eller noe som må behandles. I de fleste tilfellene forsvinner symptomene av seg selv når barnet begynner å spise mer fast føde, som er lettere å beholde i magen.

Hvis barnet ditt kaster opp ofte kan det hjelpe å gjøre noen endringer i matingen. Prøv disse rådene for å avhjelpe refluks hos barnet:

  • Amme i kortere perioder, men hyppigere
  • La barnet ligge med hodet litt høyere enn baken når du ammer og unngå stillinger som gjør at barnet bøyer på kroppen
  • Gi barnet pauser under matingen
  • Få barnet til å rape regelmessig under matingen
  • Hold babyen i oppreist stilling i 15–20 minutter etter matingen
  • Amme bare fra ett bryst ved hver mating

I sjeldne tilfeller kan refluks hos spedbarn være tegn på en mer alvorlig tilstand, som gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Tegn på at barnet ditt har GERD kan være at reflukssymptomene gir barnet ubehag, varer i mer enn ett år og hindrer barnet i å spise. Kontakt helsepersonell hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke går opp nok i vekt og mistenker at det kan være forårsaket av GERD.


Noe for din daglige omsorg?

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.