Morsmelkens sammensetning

Du har kanskje hørt uttrykket Breast Is Best / bryst er best, og det er det en god grunn til. Morsmelk er en kraftstasjon av et kosthold for babyer, full av gunstige næringsstoffer og antistoffer som beskytter barnet mot infeksjon og betennelse. Morsmelkens sammensetning er så genial at det faktisk ikke går an å gjenskape den som morsmelkerstatning.

Innholdet i morsmelken endres over tid for å tilpasse seg barnets næringsmessige behov, fra det tykke råmelken som kroppen din produserer under fødselen til morsmelken som kommer etter noen dager.

Brystmelken din endres til og med mens du ammer og på forskjellige tider av døgnet. Sammensetningen av morsmelk er også unik for hver mor. Det betyr at ingen kvinner har nøyaktig samme morsmelkinnhold.

Innholdet i morsmelk

Det fine med morsmelk er at det er et komplett kosthold for barnet ditt. Den inneholder alt barnet ditt trenger for å vokse og ha det bra de første månedene av livet, inntil halvparten av næringsstoffene den andre halvdelen av det første året og en tredjedel av de nødvendige næringsstoffene det andre året. Morsmelken inneholder 3–5 prosent fett, i underkant av 1 prosent protein og ca. 7 prosent karbohydrater. I tillegg til disse makronæringsstoffene er morsmelk fullpakket med nødvendige enzymer, antistoffer, antioksidanter og mikronæringsstoffer som kalsium, jern, kobber og sink.

Hva er kolostrum?

Kolostrum, eller råmelk, er den tykke, gulaktige væsken som kroppen din produserer de første dagene etter fødselen, til morsmelken begynner å bli produsert. Kolostrum har en høy konsentrasjon av næringsstoffer og inneholder en stor andel antistoffer som bidrar til å bygge barnets umodne immunforsvar fra grunnen av. Antistoffene i kolostrum er faktisk så potente at denne væsken ble brukt til å bekjempe bakterieinfeksjoner før penicillin ble oppfunnet.

Fordeler med morsmelk

Amming kan være litt vanskelig i begynnelsen, men hvis du får det til å fungere er det vel verdt innsatsen. I tillegg til at morsmelken er den ideelle maten for småbarn, gir mange av fordelene med melken langvarige virkninger.

Barn som ammer har:

• Sterkere immunforsvar
• Mindre tarmproblemer, som forstoppelse og diaré
• Færre øreinfeksjoner
• Lavere risiko for krybbedød
• Bedre syn

Dessuten har barn som har blitt fullammet:

• Lavere risiko for astma, eksem og allergier
• Færre hull i tennene
• Lavere risiko for å få diabetes
• Lavere risiko for å bli overvektige
• Færre tilfeller av barnekreft, som leukemi


Noe for din daglige omsorg?

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.