Mangel på melk: Hvordan øke morsmelkproduksjonen

Hvis det er én ting nye mødre over hele verden har til felles, er det at mange av dem bekymrer seg for å ikke ha nok melk til barnet sitt.

Noen slutter til og med å amme tidligere enn de hadde planlagt fordi de ikke tror at barnet får nok å spise. I virkeligheten produserer de fleste kvinner mer melk enn barnet trenger, så mye som 1000 ml per dag etter de to første ukene med amming. Hvis du fortsatt bekymrer deg for mangel på melk, fortsett å lese for å finne ut hvordan du kan øke morsmelkproduksjonen.

Hvordan produsere mer morsmelk

Enkelt sagt styres morsmelkproduksjonen av tilbud og etterspørsel. Jo mer melk som strømmer fra brystene dine når du ammer eller pumper, dess mer melk produserer de. Prøv disse enkle rådene for å stimulere melkeproduksjonen:

Reduser stress. Kos med barnet, gå en tur, lytte til musikk – gjør alt som kan få deg til å slappe av. Stress er melkeproduksjonens fiende, så unngå å bli stresset om du kan.

Hvil deg. Dette er selvsagt lettere sagt enn gjort for nye mødre, men prøv å sove når babyen sover og legg deg tidlig for å få mest mulig søvn. Hvis det ikke er nok, ikke vær redd for å be om hjelp, enten fra et familiemedlem, en venn eller barnevakt.

Pump brystene. Det kan virke ulogisk, men jo mer melk du pumper, jo mer får du. En dobbel elektrisk pumpe tømmer begge brystene samtidig, og pumper av sykehuskvalitet er de raskeste og mest effektive.

Håndmelk regelmessig. Når du er ferdig med å pumpe, kan du håndmelke for å tømme brystet helt. Gjør det ofte, 8–10 ganger per dag er best for å stimulere melkeproduksjonen.

Vent med smokk. Det er ikke noe galt i å gi babyen en smokk, men hvis du venter til tre til fire uker etter fødselen har du mer tid på å etablere melkeproduksjonen først.

Ikke glem å drikke! Å drikke er viktig når du ammer, men det er lett å glemme når du er fokusert på barnets behov. Hvis munnen din føles tørr, urinen er mørk / lukter sterkt eller du har forstoppelse, er det sannsynlig at du ikke har fått i deg nok væske. En god tommelfingerregel er å drikke et glass vann hver gang du ammer.

Om du helammer og barnet ikke ser ut til å trives / gå opp i vekt, ikke nøl med å kontakte en ammerådgiver fra sykehuset eller Ammehjelpen. De kan støtte deg og hjelpe deg med å fortsette å amme så lenge du vil.


Noe for din daglige omsorg?