Kvinnebrystets anatomi under amming

Det fine med kvinnebrystet er at størrelsen og formen ikke har noen betydning for din evne til å amme/mate barnet ditt.

Alle kvinnebryst består av fettvev, støttevev og kjertler som produserer melk. De inneholder også blodkar og lymfekar.

Hvert bryst inneholder 15–20 melkekjertler som inneholder flere mindre kjertler og små klaser av såkalte alveoler som drenerer brystmelken. Melken strømmer deretter til brystvorten via melkegangene. Brystvorten og området rundt kan variere i fargenyanser som spenner fra rosa til brun og området blir noen ganger større og mørkere under graviditeten. Dette er sannsynligvis naturens måte å hjelpe barnet ditt til å gjenkjenne brystvorten under amming. Melkekjertlene frigjør også en duft som kan sammenlignes med lukten av fostervannet i livmoren, slik at det er enklere for barnet å finne frem til brystet.

Spiller størrelsen på brystene noen rolle?

Hvert bryst har likt antall melkekjertler, og størrelsen på brystet spiller ingen rolle. Store bryst har bare mer fettvev. Noen kvinner har mer lagringskapasitet i brystene enn andre. Den eneste forskjellen hvis du har mindre lagringskapasitet er at barnet ditt kanskje må mates litt oftere. Ofte har det ene brystet høyere kapasitet enn det andre, og barnet kan amme lenger på den siden. Dette er også helt normalt.

Anatomien ved amming

Brystene er i konstant utvikling, helt fra puberteten til du kommer i overgangsalderen. Formen og vekten på brystene kan også variere i ulike perioder i menstruasjonssyklusen. Under graviditet og amming forandrer brystenes anatomi seg ytterligere. Fra fjerde til sjette graviditetsmåned begynner melkekjertlene å produsere kolostrum (råmelk), den næringstette væsken som barnet ditt skal drikke de første dagene etter fødselen. Når barnet er født frigjør kroppen din mer av hormonet prolaktin, som forbereder brystet til amming og setter i gang produksjonen av ekte morsmelk.

Brystmelkproduksjon

De første ukene produserer kroppen din morsmelk automatisk, men deretter er det barnets behov som styrer takten i produksjonen. Når produksjonen er som høyest kan brystene dine produsere opptil en liter melk per dag. Hvis du lurer på hva som skjer med all melken når du slutter å amme, vil du bli overrasket over svaret. Forskere har nylig funnet ut at de melkeproduserende cellene faktisk blir spist opp av andre celler. Nøyaktig hvordan restene fra denne massakren forlater kroppen har de ikke funnet ut av ennå, men det meste av det melkeproduserende vevet blir gradvis erstattet av bindevev.


Noe for din daglige omsorg?

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.