Kan jeg fortsette å amme når jeg er syk?

Om du har influensa eller bare føler deg litt smådårlig kan det være at du har spurt deg selv: – Kan jeg amme når jeg er syk? Svaret er ja, absolutt! Du både kan og bør fortsette å amme når du er syk.

Morsmelk er fortsatt den beste føden for barnet og at du ammer når du er syk bidrar til å opprettholde melkeproduksjonen.

Hvis du har en vanlig sykdom som forkjølelse, influensa eller mageinfluensa, smitter ikke infeksjonen til barnet ditt gjennom amming. Tvert imot inneholder morsmelken antistoffer som kroppen din har produsert for å bekjempe infeksjonen, og disse beskytter også barnet. Det er ingen grunn til å skilles fra barnet ditt når du er syk, siden du mest sannsynlig allerede har utsatt barnet for viruset eller bakteriene før du selv visste at du var smittet. Håndvask og andre hygienetiltak vil bidra til å beskytte barnet ditt mot smitte.

Tilfeller da det ikke anbefales å amme når du er syk

I noen sjeldne tilfeller er det ikke en god ide å amme når du er syk, for eksempel hvis du har HIV, tuberkulose eller HTLV-viruset. Amming anbefales heller ikke hvis du behandles for kreft. Hvis du bare har vanlig influensa, men føler deg for syk til å amme, kan du prøve å håndmelke og la en annen omsorgsperson mate barnet. Håndmelking opprettholder melkeproduksjonen og forebygger opphopning av melk.

Medisinering når du ammer

Det er ikke rart at du stiller deg tvilende til å ta medisiner hvis du ammer når du er syk, men selv om mange medikamenter går ut i morsmelken er det bare et fåtall av disse som ikke anbefales for ammende mødre. Bare vær sikker på at legen din vet at du ammer hvis du trenger reseptbelagte medisiner. Det er også en god ide å rådføre seg med legen om du er usikker på om reseptfrie medikamenter er sikre eller ikke. Aspirin anses for eksempel ikke som trygt for barn, men det gjør ibuprofen og paracetamol. Noen medikamenter er trygge for barnet, men kan forårsake tretthet og redusere melkeproduksjonen. Vanligvis er det større sannsynlighet for at medisinen påvirker morsmelken hvis den:

  • Er ekstra sterk eller langtidsvirkende
  • Er laget for å behandle flere symptom
  • Tas over lang tid
  • Inneholder flere aktive ingredienser

Barn som ammes hele tiden, er yngre enn en måned og lettere enn andre barn på samme alder er som regel med følsomme for medisiner i morsmelken enn andre.


Noe for din daglige omsorg?

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.