De vanligste ammeproblemene

Det kan ta tid for både deg og barnet å få kontroll på ammingen, så ikke bli overrasket om det er litt plunder i begynnelsen. Dette er noen av de vanligste problemene under amming og mulige løsninger:

Smertefulle/såre brystvorter

Det er flere grunner til at brystvortene dine gjør vondt eller blir såre når du ammer, men den vanligste er et dårlig sugetak. Hvis du har såre brystvorter kan du ta kontakt med en ammerådgiver, jo før jo bedre. Vedkommende kan hjelpe deg med å finjustere barnets stilling og sugetak. I mellomtiden kan du lindre smerten i brystvortene og forebygge sprekker ved å påføre ren lanolin eller en salve mellom matingene. Noen ganger kan såre brystvorter komme av en soppinfeksjon i brystet. Hvis så er tilfelle, må du kontakte helsepersonell for behandling.

Overfylte bryst / melkespreng

Hvis du produserer mer melk enn barnet drikker, vil brystene dine bli hovne, harde, varme og ømme. Dette kalles brystspreng og kan være veldig vondt, i tillegg til å føre til andre problemer som brystbetennelse. Hvis du har brystspreng hjelper det å amme ofte, minst hver annen time. Hvis barnet ikke er sultent, kan du håndmelke i stedet. For å redusere opphopning av melk mellom matingene kan du legge isposer eller nedkjølte kålblader på brystene for å redusere hevelsen, og deretter legge på et varmt, vått håndkle like før du skal håndmelke eller amme for å sette i gang melkestrømmen.

Tette melkeganger

Tette melkeganger skyldes ofte et dårlig sugetak, men en tettsittende BH eller en dårlig sovestilling kan også bidra til problemet. Hvis du har tette melkeganger blir brystene vanligvis klumpete og harde og noen ganger kjennes de varme når du tar på dem. Selv om det kan være fristende å slutte å amme på grunn av ubehaget, er det beste du kan gjøre å fortsette å amme for å sette i gang melkeproduksjonen. For å lindre en tett melkegang kan du prøve en ny ammestilling, håndmelke etter mating etter behov og massere brystet samtidig som barnet spiser. En tett melkegang kan lett bli betent, det er derfor viktig å starte behandlingen så snart du kjenner en hard klump.

Mastitt/brystbetennelse

Mastitt er en brystbetennelse som er forårsaket av tette melkeganger som ikke blir bedre. Betennelsen starter ofte med overfylte bryst og symptomene er de samme, brystene føles hovne, harde og varme og er ømme når du tar på dem. Forskjellen er at mastitt også kan forårsake utflod fra brystene og følges ofte av feber og andre influensalignende symptomer. Ta kontakt med helsepersonell dersom du ammer og symptomene ikke forsvinner innen 24 timer. Brystbetennelse behandles som regel med antibiotika.

Soppinfeksjon i brystet

Hvis brystvortene er såre, klør eller flasser og du føler en stikkende smerte i begge brystene mens du ammer, kan du ha fått en soppinfeksjon i brystet. Det er en infeksjon som forårsakes av gjærsopp og behandles vanligvis med antisoppkremer og tabletter for moren og en gele for barnet. Du kan fremdeles amme under behandlingen, men det er viktig at både du og barnet blir behandlet samtidig, siden soppinfeksjoner er svært smittsomme. Det kan også være andre årsaker til brystsmertene, og derfor er det viktig at du kontakter helsepersonell hvis du mistenker at du kan ha en soppinfeksjon.

For mye melk

Når det gjelder morsmelk kan det iblant bli for mye av det gode. Både hormoner, regelmessig pumping, stress og lite effektiv amming kan bidra til at brystene dine har mer melk enn barnet klarer å håndtere. Det er mange måter å bremse melkestrømmen på, du kan for eksempel amme litt sjeldnere og la barnet amme på bare ett bryst per amming. Hvis det ikke hjelper bør du kontakte en ammerådgiver for å få flere råd.

Vasospasmer

Når blodårene i brystvorten trekker seg for raskt sammen etter amming hemmes blodomløpet og du kan føle en brennende eller stikkende smerte i brystet. Brystvorten kan også endre farge. Dette kalles vasospasmer og utløses enten av lave temperaturer eller et dårlig sugetak. Du kan behandle vasospasmer ved å endre på barnets stilling, dekke brystvortene når du ikke ammer og forsiktig gni litt olivenolje eller brystvortesalve på dem mellom matingene.


Noe for din daglige omsorg?

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.