Avvenning

De første månedene av livet trenger barnet ditt bare amming, søvn og kjærlighet. Men rundt seks måneders alder er barnet klart til å utvide sin kulinariske horisont og begynne avvenningsprosessen.

Under avvenning lærer barnet å tygge og spise fast mat, og drikke fra en tutekopp.

Det betyr ikke at du må slutte å amme med en gang. Morsmelk forsyner fortsatt barnet med nødvendige næringsstoffer, beskytter det mot sykdom og bidrar med å fordøye barnets første fast mat. Barnet ditt trenger morsmelk (eller morsmelkerstatning) som hoveddrikke til det er 12 måneder gammelt og World Health Organization anbefaler at mødre ammer enda lenger. Du behøver med andre ord ikke å føle deg presset til å slutte å amme selv om du starter avvenningen. Det er opp til deg og barnet ditt å bestemme når det er på tide å slutte med ammingen.

Tips ved ammeslutt

Det finnes ingen riktig eller feil måte når det gjelder avvenning, men disse tipsene kan hjelpe både deg og barnet med å komme inn i de nye rutinene:

• Ikke slutt brått – sørg for at barnet avvennes gradvis slik at du forhindrer problemer som overfylte bryst og brystbetennelse.
• Lag en ladning barnemat og frys det ned i isbitbrett. På den måten har du alltid hjemmelaget barnemat klar når du er på farten.
• La barnet ta på og holde maten, og ikke bli motløs hvis det ikke spiser på første forsøk. Det kan ta en stund før barnet blir vant til de nye smakene og konsistensene, så bare fortsett å tilby ulike typer mat.
• Prøv å spise måltidene sammen som en familie så ofte som mulig – barnet lærer ved å se på dere.
• Vær oppmerksom på signalene fra barnet og tving det aldri til å spise mer enn det vil ha.

Vær forberedt på at avvenning kan forstyrre den vanskelige balansen mellom tilgang til og etterspørsel etter morsmelk. Hvis du bekymrer deg for at du ikke produserer nok melk under avvenning, kan du øke væskeinntaket ditt med et kosttilskudd.

Barnestyrt avvenning

Såkalt barnestyrt avvenning (eller mattilvenning) er stadig mer populært som metode for å avvenne barnet fra å amme. Ved barnestyrt avvenning ammer moren vanligvis i seks måneder og hopper deretter direkte til å gi barnet fingermat, uten å mate med skje, som er den tradisjonelle måten å introdusere fast føde på.

I stedet for puréer får babyen små biter av samme faste føde som resten av familien spiser, for eksempel frukt, grønnsaker, kjøtt, ost, hardkokte egg, brød, pasta og de fleste fiskesortene. Barnet bestemmer selv hva og hvor mye det vil spise i eget tempo, og moren gir bryst til barnet mister interessen for amming.

Mange foreldre mener at barnestyrt avvenning er en sunnere måte å avvenne barnet på og introdusere fast mat, fordi det lærer barnet å regulere eget inntak av mat. Uansett hvordan du velger å avvenne barnet ditt er det alltid viktig å være lydhør for barnets behov – å følge magefølelsen kan hjelpe deg med en vellykket avvenningen!


Noe for din daglige omsorg?

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.