Ammetips

I tillegg til at morsmelken er en perfekt næringskilde for barnet ditt, har amming en mengde fordeler for dere begge. Men amming kan også være vanskelig – særlig i begynnelsen – og det kan ta litt tid å finne en god flyt. Denne ammeveilederen kan hjelpe deg og gi støtte den første stressende og utfordrende tiden med amming.

Denne ammeveilederen kan hjelpe deg og gi støtte den første stressende og utfordrende tiden med amming.

Jobb med ammestillingen og barnets sugetak. Et dårlig sugetak kan være årsaken til mange vanlige ammeproblemer, derfor er det verdt å bruke litt ekstra tid på å få til barnets sugetak og stilling.  For å få til et godt sugetak må barnet gape høyt og ta brystvorten langt bak i munnen. Hvis du ikke er sikker på om barnet har et godt sugetak, be en jordmor eller ammerådgiver om hjelp før du reiser hjem fra sykehuset, eller ta kontakt med Ammehjelpen hvis du trenger hjelp hjemme.

Amme ved behov. Nyfødte trenger å spise ofte, noen ganger så ofte som hver time de første dagene og annenhver time de første ukene. La barnet ditt spise så ofte det vil, og husk at ammende barn ikke kan spise for mye.

Ivareta hudkontakten. Når du legger det nakne barnet ved brystet fremmer det tilknytning og amming, det oppmuntrer barnets naturlige refleks som er å ta sugetak. Hudkontakten har også en trøstende og beroligende virkning.

La barnet sove hos deg. Å la barnet sove hos deg på soverommet ditt det første året reduserer risikoen for krybbedød. Det gjør det også enklere å amme på natten, og du lærer deg å gjenkjenne barnets sultsignaler.

Vent med smokk. En smokk kan være bra for barn med stort sugebehov, men vent med å introdusere den til ammingen er godt etablert, vanligvis når barnet er tre til fire uker gammelt. Ved å gi barnet smokk eller flaske for tidlig kan du forvirre barnet, fordi det er annerledes enn å suge på en brystvorte.

Ta vare på brystvortene. Såre og sprukne brystvorter når du ammer er vanlig, og kan forårsake mye smerte og ubehag. Et dårlig sugetak har ofte skylden for såre brystvorter, prøv derfor forskjellige stillinger og sugeteknikker for å se om det hjelper. Å smøre inn brystvortene med ren lanolin kan bidra til å lindre sårhet og smerte og støtter samtidig den naturlige helingsprosessen.

Prioriter helsen. En sunn livsstil og gode matvaner vil bidra til å øke energinivået og brystmelkproduksjonen mens du ammer. Prøv å ha et kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker og fullkorn, og husk å få i deg nok væske, for eksempel ved å drikke et glass vann hver eller annenhver gang du ammer. Det er også viktig å få hvile, så prøv å sove når barnet ditt sover og ikke vær redd for å be partneren din eller en annen omsorgsperson om hjelp hvis du trenger en pause.


Noe for din daglige omsorg?

Tannfrembrudd?

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tannfrembrudd og reduserer irritasjon. Uten sukker.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.