Selv om ammesmerter fra sprukne og såre brystvorter er vanlig, skal du ikke godta at det er normalt. Selv korte smerteperioder når du ammer kan forårsake skade på brystvortene og redusere melkeproduksjonen. Smerten fra såre og sprukne brystvorter kan også gjøre at du får lyst til å gi opp hele ammingen. Så før du tar det store valget bør du vite at det finnes hjelp for såre brystvorter.

Hva forårsaker såre brystvorter?

Når barnet er nyfødt vil det amme ganske ofte, og brystvortene kan bli såre og sprekke fordi barnet enda ikke er helt vant med å suge. En annen vanlig årsak til smerte er at babyen ikke får et godt og dypt nok tak rundt brystvorten. Når babyen suger godt, er munnen vidåpen rundt brystet og brystvorten ligger langt bak i munnen på barnet. Tungen skal trykke på området rundt brystvorten for å få ut melken, ikke bare suge eller tygge på brystvorten. Merkelig nok vet ikke spedbarn instinktivt hvordan de skal få et godt sugetak, det må du og barnet øve på sammen og det kan ta litt tid før dere forstår og får kontroll på det.

Hva er symptomene?

Smerte i brystvortene er et vanlig symptom på at barnet ikke har et godt nok sugetak, men det kan også handle om at brystvortene dine er misdannede, sprekker eller blir såre etter at du har ammet. Et annet tegn på dårlig sugetak er at barnet biter på brystvorten, viser frustrasjon, famler etter brystet og lager klikkelyder mens det ammer. På sikt kan det føre til at barnet ikke går opp i vekt, fordi det ikke får i seg nok mat/næring under ammingen.

Hjelp mot ammesmerte

Når barnet ditt endelig mestrer kunsten å få til et godt sugetak, vil du sannsynligvis slippe sprukne og såre brystvorter. Inntil da finnes det flere egenpleieprodukter som kan hjelpe deg med å få ro når du ammer. For rask lindring fra smerte, hevelse og ømhet kan du prøve å legge Multi-Mam Kompresser på brystvortene rett etter at du har ammet barnet ditt. Kompressene skaper et fuktig miljø som lindrer såre brystvorter og styrker den naturlige helingsprosessen. Om du vil forebygge skade på brystvortene dine, kan du forsiktig smøre på litt Multi-Mam Protect på brystvorten minst to ganger om dagen. Produktet er trygt å bruke og ufarlige for babyen under amming.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.