Vanligvis krever ikke brystvorter mye pleie og vedlikehold. Når du begynner å amme må du være forberedt på at det kan endre seg. Plutselig kan såre, sprukne og tørre brystvorter bli en del av hverdagen din, spesielt i begynnelsen når barnet prøver å finne ut hvordan det skal få et skikkelig sugetak. Men du behøver ikke bekymre deg. De fleste av de vanlige ammeproblemene kan løses med noen enkle råd, og vanlig brystvortepleie kan hjelpe deg til smertelindringen du trenger.

Fordeler med å pleie brystvortene

Vanligvis tar brystvortene dine mer eller mindre vare på seg selv. De bittesmå klumpene på området rundt brystvorten er kjertler som frigjør et oljeaktig smøremiddel, som igjen fukter brystvortene slik at de ikke blir tørre og såre. For å hjelpe barnet med å finne brystet, lukter oljen akkurat som fostervannet ditt. En annen av kroppens fantastiske hjelpemidler for brystvortepleie og smertelindring er morsmelk, som er naturlig betennelsesdempende og forebygger såre brystvorter. Dette er viktig, da sprukne og såre brystvorter kan gjøre ammingen smertefull og øke risikoen for infeksjon. Noen ganger er kroppens naturlige forsvar likevel ikke nok for å forhindre såre og tørre brystvorter. Hvis så er tilfelle kan jevnlig pleie av brystvortene bidra til at du ammer med glede og ikke med smerte.

Hjelp og lindring ved ammesmerte

Selv om det å bli mor til tider føles overveldende, behøver ikke pleien av brystvortene å være det. Det første skrittet mot sunne brystvorter og effektiv smertelindring er å sørge for at babyen ligger riktig og godt, og har et bra sugetak. Hvis du fortsatt har såre, sprukne og tørre brystvorter, kan du prøve disse rådene:

• Unngå å bruke såpe på brystene og vær forsiktig når du vasker og tørker dem.
• Press ut litt morsmelk etter at babyen har ammet og gni forsiktig på brystvorten.
• Bruk en bomulls-BH slik at huden din kan puste.
• La barnet amme så lenge det vil. Å kutte ammingen hjelper ikke brystvortene dine og kan redusere melkeproduksjonen.
• Påfør litt Multi-Mam Protect etter hver ammeperiode for å holde brystvortene glatte og smidige, og for å erstatte de naturlige oljene i huden som fjernes under amming.

Husk at det ikke skal være smertefullt å amme. Hvis du trenger hjelp med barnets sugetak eller har spørsmål om pleie av brystvortene, ikke nøl med å kontakte jordmoren din eller ammehjelpen.

Ømme brystvorter?

Multi-Mam Protect er en balm for ammende mødre for å beskytte brystvortene mot uttørking og sprekker.

Er brystvortene såre mens du ammer?

Multi-Mam kompresser har en umiddelbar lindrende virkning og styrker den naturlige helingsprosessen.